"Continu het zelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten is krankzinnigheid!"

LEAN MANAGEMENT


Lean is een andere wijze van denken. Dit leer je vooral door te doen.
Lean Management is krachtig. Het maakt je niet alleen bewust van verspillingen binnen werkprocessen, maar stelt je ook in staat om je dagelijkse werkprocessen meetbaar en aantoonbaar te optimaliseren.

1. Creëert waarde
2. Activeert 'het denken vanuit de klant'
3. Schept de mogelijkheid om met de huidige middelen efficiënter om te kunnen gaan.

Lean bestaat uit een verzameling van methoden gericht op het verbeteren van winstgevendheid van uw organisatie. Lean is een business strategie om de operationele activiteiten van bedrijven te organiseren en te verbeteren. Belangrijk doel is uw organisatie competitiever en wendbaarder te maken. Dit gebeurt door het elimineren van verspillingen in uw processen. Verspillingen zijn alle activiteiten in uw organisatie die geen waarde toevoegen in de ogen van de klant en waarvoor deze dus ook niet wil betalen. De klant staat altijd centraal en continu verbeteren is de focus.

Enkele effecten van Lean
• Work-in-Process (WIP) omlaag met 90%; positief effect op uw cashflow
• Uitval van producten die niet conform zijn (defecten) omlaag met 50%; lagere faalkosten
• Benodigde oppervlakte omlaag met 50%; positief effect op uw cashflow
• Productiviteit omhoog met 10 tot 15%; positief effect op uw cashflow
  (bron: The Machine that Changed the World – Womack, Jones, Roos 1990)

Onderdelen van de Lean methodiek bestaan al sinds het begin van de industriële revolutie. Lean is als het ware geëvolueerd tot wat het nu is. De Japanse en de Europese industrie hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het woord “Lean” is pas in de negentiger jaren van de vorige eeuw aan de verzameling methoden gegeven. Toyota heeft een groot deel van zijn succes bij de productie van personenwagens te danken aan de toepassing van Lean en is daarmee een schoolvoorbeeld geworden.

De magie van Lean 
zit in het bewerkstelligen van een sterke reductie van de doorlooptijd. Wij noemen dit graag: ‘van zand tot klant’. Substantiële verbeteringen in het bedrijfsresultaat komen met Lean snel binnen handbereik. 

 
QUOTES
"De meest gevaarlijke vorm van verspilling is de verspilling die we niet herkennen."
Webdesign: i-3 Reclamebureau
Top